EL DISCURS


El rum-rum era compacte a tota la sala: com un pengim-penjam de coses mig mastegades i mig dites que enseyorien l'ample espai enteixinat d'embulls on sempre s'arremolinaven un conjunt bigarrat de persones per sentir el tan esperat discurs. Discurs anual amb la correponent gràcia de bon sentit, ço és, una pujada d'impostos, una guerra preventiva o una simple baralla dialèctica.
En un bell en sec va aparèixer el lector del discurs i s'hi va acostar fins al setial amb magnificiència, deixant darrere un reguitzell de flaixos i homenets polits que feien de cort. En aquestes, el quòrum atònit va aturar el seu brunzeig més per curiositat que per respecte i la sala de conferències va restar silenciosa i estrafeta.
El micròfon va fer un esgarrip que es va il.lustrar en les cares dels assistents. El lector del discurs enrabenat va emprendre la locució. Cert sector seguia amb una estranya cara d'alegria el discurs i amb un deix estàndard i representatiu movent lleument en vertical els gestos.
La resta no s'atrevia ni a tossir formant un gran silenci empedreït i circumspecte.
Els minuts i les fulles del discurs passaven i el brillant orador amb vehemència entrava en calor. El grup de la cara alegre assentia amb un tot de carasses ...seriositat ritual...rialla còmplice...cara de comprensió...profunditat de mirada...simulació lacerant... quan ja no dubtaven que arribava tot just l'acabament: "Aquest any esperem vendre més que mai, ja que es donen moltes circumstàncies propícies i això ens afavoreix molt. Supose que no tindrem problemes per oferir al públic el que vol."
L'orador s'hi va aturar mal dissimulant un gest de contrarietat que va camuflar amb el moviment d'agafar el got d'aigua per aclarir la veu mentre mirava fit a fit el seu home de confiança que feia cara de contrarietat per la maquinal errada que havia comès introduint un fragment de l'informe del ministre de cultura.
Refent-se el lector del discurs va enfilar la senda justa:"Les nostres accions seran valorades com es mereixen pels nostres descendents", i va fer el gest de cloenda.

Comentaris

Entrades populars