NOBEL DE LA PAU 2011 PER A TRES LLUITADORES PER LA IGUALTAT I ELS DRETS HUMANS


La presidenta de Libèria, Ellen Johnson-Sirleaf, i les activistes pels drets humans Leymah Gbowee, també liberiana, i Tawakkul Karman, iemení han estat guardonades amb el Nobel de la Pau 2011: el comité que l'atorga reconeix "la seua lluita no violenta per garantir la seguretat de les dones i la seua participació en els processos de pau". El jurat també va declarar que "no podem aconseguir una democràcia i una pau duradera en el món a menys que les dones tinguen les mateixes oportunitats que els homes per influir en el desenvolupament a tots els nivells de la societat".
Però la història d'aquests guardons ens declara que únicament quinze dones han guanyat aquest guardó en els cent deu anys des que es va instituir. Tan sols quaranta-tres dones han estat llorejades en el total dels premis Nobel, la quota femenina global es del cinc amb vint-i-nou per cent. Podem, també, recordar la manca de reconeixement per a les feministes de Greenham Common que estigueren dos anys acampades front a les bases de míssils del Nord d'Anglaterra demanant que s'eliminés l'armament nuclear; ni per a Mariles Irena Sendler, qui durant la Segona Guerra Mundial va salvar milers de nens jueus del guetto de Varsòvia arriscant la seua vida...
Tanmateix ens hem de congratular que per fi se'ls reconega a aquestes tres dones la seua tasca. Leymah Gbowee tenia dèsset anys quan Charles Taylor inicià la guerra civil a Libèria en 1989. En 1997, Taylor es va convertir en president d'un país amb una guerra civil que anava a ser interminable. Quan en 2003 va arribar la pau el recompte de víctimes ascendia a dues centes mil persones en un país amb una població de tan sols tres milions i mig de persones. Gbowee va iniciar en la culminació del conflicte un moviment pacifista que va arribar a promoure una vaga de sexe per espentar als homes liberians a deposar les armes. En 2002 va reunir dones cristianes i musulmanes al col.lectiu Women of Liberia Mass Action for Peace que va organitzar protestes i moviments per frenar la guerra civil. També és fundadora i directora executiva de Women, Peace and Security Network amb seu a Ghana. Diu ella, Aquesta no ha estat una típica història de guerra, és la de un exèrcit de dones que s'alçaren quan ningú més ho feia, sense por perquè les pitjors coses imaginables ja ens ocorregueren. De com trobàrem la claredat moral, la persistència i el valor per alçar les nostres veus contra la guerra i restaurar la raó i el trellat en la nostra terra", finalitza Gbowee.
Ellen Johnson-Sirleaf va nàixer a Monròvia en 1938 i en novembre de 2005 va endevindre la primera dona africana en ser elegida democràticament presidenta del seu país. El seu nomenament va suposar la fi d'una guerra civil de catorze anys a Libèria i va contribuir a la caiguda de l'abans president Charles Taylor. Amb setanta dos anys, Johnson-Sirleaf és, després de Mandela, una de les figures africanes més reconegudes per la comunitat internacional. El seu govern ha portat a Libèria a iniciar la senda de la pau encara que és un dels països més pobres del món amb el vuitanta-cinc per cent de la població a l'atur i amb dos terceres parts de la població per davall dels vint-i-cinc anys.
Tawakkul Karman ha fet de la Plaça del Canvi de Sanà, capital de Iemen, el centre del moviment per la democràcia i la llibertat que pretén derrocar el dictador Alí Abdulà Saleh després de trenta-dos anys al poder. Les seues reivindicacions l'han portada a la presó vàries voltes. "La revolució és inevitable -diu ella. El poble ha suportat dictadura, corrupció i atur durant anys i ara ha esclatat." Periodista de trenta-dos anys ha esdevingut en símbol de les revoltes dels països àrabs i ella va dedicar el guardó "a tota la joventut i a les dones del mon àrab, en Egipte, en Tunísia." La coneixen per La mare de la revolució, en 2005 va crear el grup Dones Periodistes sense Cadenes per promoure els drets humans i la llibertat d'opinió i expressió.
El comité ha destacat de Sirleaf que ha contribuït per assegurar la pau en Libèria, promoure el desenvolupament econòmic i social i reforçar la posició de la dona. Gbowee ha estat guardonada per movilitzar i organitzar les dones més enllà de les diferències ètniques o religioses per aconseguir el final d'una llarga guerra a Libèria i aconseguir la participació de les dones a les eleccions. Amb Karman la Primavera Àrab ha esta reconeguda per aquesta activista iemení i opositora al règim dictatorial de Abdulà Saleh, el jurat va ressaltar que en les circumstàncies més complexes, abans i durant la Primavera Àrab, ha jugat un paper de liderat en la lluita pels drets de les dones i la democràcia al Iemen.

Comentaris

Entrades populars