EL GENOCIDI A SREBRENIÇA: UN COMPTE PENDENT INTERNACIONAL

--ELS FETS--

El 12 de juliol es compleixen 14 anys de la massacre de 8.000 bosnis musulmans a la dita "zona segura" de l'O.N.U. perpretada per les tropes paramilitars sebobòsnies comandades per Ratko Mladic, un assassí que encara segueix pròfug de les autoritats internacionals.
El Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPII) creat per l'O.N.U. en 1993 i amb seu a L'Haia ha comdemnat a 5 assassins per aquestos fets i d'altres 10 estan sent jutjats.
R. Mladic era el cap militar de Radovan Karadzic, sortosament detingut el passat juliol i en mans del TPII.
Radislav Kristic, antic general de l'Exèrcit Serbobosni (VRS) ha estat comdemnat a 35 anys de presó.
Altres ajusticiats són el excomandant del VRS, Momir Nikolic, a 20 anys per persecució política/racial/religiosa a Bosnis musulmans; Dragan Obrenovic ha estat semtenciat a 17 anys i l'excomandant Vidoje Blagojevic a 15 anys, entre d'altres comdemnats.
El TPII ha jutjats ja a 120 criminals de guerra entre d'ells l'expresident serbi Slobodan Milosevic. A gosades merescut el seu empresonament.

-- EL CONFLICTE --

A la massacre d'Srebreniça moriren 8.000 hòmens bosnis musulmans a mans de l'exèrcit paramilitar serbobosni comandat per Ratko Mladic.
Després de 14 anys de la guerra (in)civil que va deixar 100.000 morts innocents, Bòsnia Herzegovina encara no ha soterrat els seus morts.
Les restes de 534 bosnis musulmans assassinats a Srebreniça al 1995 reberen el 12 de juliol proppassat sepultura. Aquest enclau, tornem a recordar, havia estat declarat zona segura per l'O.N.U.
Aquest 12 de juliol unes 30.000 persones arribades de distints punts del país i de la diàspora assistiren a l'acte de commemoració i arbritatge en Potocari (Serbobòsnia) oficiat pel màxim gerarca de la comunitat islàmica de Bòsnia, Mustafà Ceriç.
L'Alcalde de srebreniça, el musulmà Osman Suljiç, declarà que "aquesta ciutat és una taca obscura de la Humanitat."
Ja en són 8.372 tombes erigides al cementeri de Potocari.
Pocs bosnis tornen a Srebreniça de l'exili després de fugir de la massacre. Aleguen que els assassins continuen solts. "Alguns ja estan propagant l'odi una altra vegada", com diu Shomeroviç que admiteix que ha perdut la confiança en el TPII.
Un memorial en record de les víctimes a la fàbrica abandonada de Potocari es visitat per molta gent de tots els indrets del món.
Existeix, avui en dia, una segregació "racial" entre bosnis i croats, segons Haris Slazjziç representant bosni musulmà a la comandància d'Estat, " la segregació és una desgràcia i una humiliació per a tots els que vivim a Bòsnia i Herzegovina".
La retòrica nacionalista prospera. S'està posant en qüestió obertament el Acords de Pau de Dayton de 1995. I açò és molt preocupant!!!

Comentaris

Entrades populars