LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE (I PSICOLÒGICA): QÜESTIÓ URGENT

Aquest tipus de violència, tan roïna com qualsevol d'altra, tan danyina, tan perjudicial, tan injusta la patim totes i tots amb graus més o menys accentuats, més o manco aguts, la patim tothom perquè hi conviu dins la nostra societat i és un problema que ens afecta i discrimina, hem de sentir-nos, aleshores, sensibilitzats i solidaris perquè qualsevol tipus de violència és execrable i hem de combatir-la per erradicar-la totalment de les nostres vides.
Des de 2005, i parle amb dades estadístiques i refiables, malgrat l'entrada en vigor de la Llei Integral contra la Violència de Gènere, el nombre de morts en eixe any a l'estat espanyol havia augmentat de 61 assassinats a 69 i al 2007 havia augmentat a 72 víctimes en total.
Segons els experts, malgrat tot, són necessaris nous mecanismes. Hi està en funcionament el --Telèfon 016-- que des de l'agost de l'any passat funciona les 24 hores del dia. Proporciona assessorament i informació tant a les víctimes com al seu entorn. Rep 700 cridades diàries, un 15 % arriben del cercle proper a l'agredida/dit.
--El Pla específic paer a Immigrants-- és un projecte que ha posat en marxa el Govern espanyol donada l'elevada incidència del maltracte en aquest col·lectiu tan important.
Amnistia Internacional ja en va advertir d'aquesta major vulnerabilitat en aquest sector de la població. Les dades assenyalen que la taxa de persones immigrants assassinades per les seues parelles o exparelles és sis voltes major a la de les espanyoles.
--La despesa econòmica-- Un estudi realitzat pel Consell d'Europa xifra en 2.400 mil·lions de € la quantitat que anualment li suposa als estats auquestos tipus d'agressions. 707 mil. de € corresponen a l'absentisme feiner que provoca aquest tipus de sutuacions asfixiants.
Una dada important és que en contra del que sovint és un lloc comú i al final s'acaba creient com a realitat, l'Estat espanyol es troba molt per davall de la mitjana europea en incidència de la violència de gènere. Aquesta és una dada a tindre en compte per l'opinió pública i que ens ha d'advertir que moltes voltes alguns partits polítics falsegen i tersivergen les realitats per crear opinió pública, borreguisme cec i electoralisme sensacionalista.
Jo, personalment, apostaria més que per una opinió pública per un sentit públic on poguerem fer bategar verament el sentit popular, de la gent d'a peu, d'una manera més democràtica i assambleària i, com ja he dit, popular, del Poble. Però eixa és tan sols una opinió pròpia.
Dades que es refereixen a la resta d'Europa difereixen a pitjor respecte de les espanyoles: mentre al llarg del 2007 foren 71 les víctimes mortals a l'Estat Espanyol, a la República Italiana arribaren a 124, a Anglaterra a 128, a la República Federal Alemanya a 210 i a la República Francesa no n'hi han dades concretes ni tan sols.
Això redunda amb el que suara he comentat, l'Estat Espanyol està per davall de la mitjana europea en incidència de maltractament i al cap en legislació sobre la problemàtica. Per això és una fal·làcia que a l'Estat Espanyol siga tan virulent el masclisme; és clar, si els mass mèdia, la classe política i "l'opinió pública" desperten una tautologia tan falsa que desinforma i exagera les dades reals, la realitat, a la fi, hi està totalment manipulada i és falsa.
I hi posem dades sobre la taula per desfer eixa tautologia: 507 dones foren assassinades a l'Estat Espanyol entre 2000 i 2007. Aquesta dada ens porta a pensar que el masclisme és més virulent ací. Però, tanmateix, als països del nostre entorn la situació és inclús pitjor. I un fet clau fa que es vega d'altra manera: l'opinió pública, els mitjans de comunicació, la classe política no li presten tanta atenció com ací.
Un informe del Centre Reina Sofia revela que Espanya és un dels pocs indrets en què existeixen dades fiables sobre aquest conflicte. Tan sols catorze estats europeus disposen de xifres concretes.
És una qüestió urgent que hem de tindre en compte tant si les xifres són altes com més inferiors, cada mort compta i cada vida és totalment vàlida i respectable. Posem-hi atenció no és cap broma.

Comentaris

Entrades populars